Aandacht voor signalen van mensenhandel
Ook in Noordenveld vragen we deze week aandacht voor mensen die gedwongen worden tot zaken die ze niet willen. Als het doel is om deze personen uit te buiten, is dit mensenhandel. Dat is strafbaar. Helaas komt dit nog te veel voor.
Slachtoffers krijgen vaak te maken met dwang, geweld en misleiding. Dit zorgt ervoor dat het voor hen erg lastig is om zelf uit de situatie te stappen. In de Week tegen Mensenhandel wordt daarom aan iedereen gevraagd om op te letten en melding te doen bij signalen.
Houd uw ogen open
Mensenhandel is niet altijd even zichtbaar. Soms zijn signalen erg klein. Bijvoorbeeld als het gaat over seksuele uitbuiting, mensen die onder slechte arbeidsomstandigheden moeten werken of criminele activiteiten.
Waar kunt u op letten?
Verandering van gedrag, angstig overkomen, schoolverzuim of verwaarlozing kunnen signalen zijn van seksuele uitbuiting. Als er sprake is van arbeidsuitbuiting, kan het zijn dat iemand steeds lange dagen moet maken of illegaal in een bedrijfspand woont. Bij criminele uitbuiting kan iemand plotseling beschikken over luxe artikelen of meer uitgeven dan je op basis van een (bij)baan kan verwachten.
Meer weten over signalen?
Bekijk de filmpjes op onze sociale media kanalen of download alle signalen op de website van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. Voor vragen of advies kunt u ook bellen met Comensha via 033 – 448 11 86.
Wat kunt u doen?
- Bij acuut gevaar: bel 112
- Denkt u dat er ergens sprake is van dwang of uitbuiting? Meld dan telefonisch een vermoeden bij de politie, via telefoonnummer: 0900 8844
- Liever anoniem melden? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Bel 0800 7000 of kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl
- Wilt u een vermoedelijk slachtoffer melden? Heeft u vragen over uitbuiting ? Of bent u op zoek naar advies? Dan kunt u (bij geen acuut gevaar) contact opnemen met Comensha via 033 – 448 11 86.