Varkens onderhouden Bosplan Peize

20 juli 2020
Tot 1 maart 2021 lopen 15 varkens in een gedeelte van het Bosplan in Peize rond. Ze grazen hier om mee te hepen ongewenste plantengroei te onderdrukken.

In het gebied waar de varkens nu lopen moeten ze vooral bramen bestrijden. Andere plantensoorten krijgen hierdoor weer de kans om te gaan groeien zodat een gevarieerde struik- en kruidlaag ontstaat. Als de natuurlijke ontwikkeling goed verloopt, worden de bosvarkens ook in andere delen van het Bosplan ingezet.

Het terrein niet betreden, de varkens niet aanraken en voeren

Het bosgebied met de varkens is afgezet met een stroomdraad. Let daarom op met het uitlaten van uw hond. Die krijgt namelijk een stroomstootje als hij de draad aanraakt. Dit heeft verder geen schadelijke gevolgen.

Om de varkens goed hun taak te laten uitvoeren mogen ze niet gevoerd of geaaid worden.

De landschapsvarkens zijn van Ecolife en worden op een natuurlijke manier gehouden. In het Bosplan lopen de rassen Tamworth en Mangalica. Deze rassen kunnen het hele jaar door buiten lopen en staan dicht bij hun voorouder het wilde zwijn.

De varkens worden naast hun belangrijke rol in het landschapsonderhoud gehouden voor het vlees. Dit natuurvlees zal in de toekomst te koop zijn bij Ecolife.

Meer informatie

Voor meer informatie, klachten of vragen kunt u bellen of mailen met Hans Wilpstra, 06 - 29 188 002 of info@ecolife-natuur.nl.