Niet iedereen kan een mondkapje op

1 december 2020
Vanaf 1 december is het in heel Nederland verplicht om op alle overdekte openbare plekken een mondkapje te dragen. Deze verplichting geldt voor iedereen vanaf 13 jaar en is nodig om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wij rekenen erop dat iedereen die dat kan, zich aan deze verplichting gaat houden. Voor mensen die vanwege een lichamelijke of verstandelijke beperking of ziekte het mondkapje niet kunnen dragen, geldt de mondkapjesplicht niet. Wij willen begrip vragen voor deze mensen.

Wethouder Kirsten Ipema zegt hierover: “Noordenveld is een inclusieve gemeente én een dementievriendelijke gemeente. Wij vinden het belangrijk dat iedereen binnen zijn of haar mogelijkheden mee kan doen aan het leven van alledag. Een bezoekje aan bijvoorbeeld de supermarkt, de kapper, de sportclub, een museum en een winkel horen hierbij, maar vanaf 1 december geldt de mondkapjesplicht. Een plicht die dus niet voor iedereen geldt en daarmee mogelijk tot ongemakkelijke situaties leidt. Hiervoor vraagt de gemeente Noordenveld aandacht en begrip. Niet iedere aandoening of beperking is immers zichtbaar.”

Uitzondering aantonen

Bijvoorbeeld winkelpersoneel, medewerkers van politie en handhavers kunnen wel aan mensen die geen mondkapje dragen vragen om uit te leggen waarom de uitzondering voor hen geldt. Als u geen mondkapje kunt dragen kunt u dat doen door bijvoorbeeld een medicijn of hulpmiddel te laten zien, of een verklaring van bijvoorbeeld uw huisarts, specialist, zorgverlener of zorgorganisatie. Zo'n verklaring kunt u zelf printen.

Meer informatie

Meer informatie over de mondkapjesplicht en de uitzonderingen hierop is te vinden op de website van de Rijksoverheid: www.rijksoverheid.nl/mondkapjes.