Luchtkwaliteit in Drenthe positief

5 juli 2021
Het project Onze Lucht wil de luchtkwaliteit in Groningen, Friesland en Drenthe in kaart brengen. Inwoners van de drie provincies meten de hoeveelheid fijnstof in de lucht met sensoren die zij thuis hebben geplaatst. Het project is een initiatief van Rijksuniversiteit Groningen en andere organisaties. Provincie Drenthe en enkele gemeenten, waaronder Noordenveld, ondersteunen dit project.

Onze Lucht

Inwoners in Noord-Nederland doen vanuit het project Onze Lucht mee om de luchtkwaliteit in beeld te brengen. In Drenthe bestaat nu een netwerk van ongeveer 300 sensoren. Ook in Noordenveld hebben verschillende inwoners en scholen een sensor geplaatst. Zij dragen hiermee bij aan de kennis van de luchtkwaliteit in onze provincie.

De metingen laten zien dat de luchtkwaliteit in Noord-Nederland over het algemeen goed is. In de koudere wintermaanden zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Dit staat mogelijk in relatie tot houtstook. Variaties in de fijnstof metingen kunnen het gevolg zijn van meteorologische omstandigheden, het duidt niet altijd op lokale uitstoot. Zo heeft Saharastof in de maanden februari en maart geleidt tot verhoogde concentraties fijnstof. Meer informatie staat op de website www.onzelucht.nl en is te zien in deze video: https://www.youtube.com/watch?v=t8t0VsdHuoo.