Let op! Het is weer tijd voor de eikenprocessierups

5 mei 2020
De eikenprocessierups is weer actief. De rupsen zijn te herkennen aan hun grijsgroene lichaam met lange witte haren. In processieachtige colonnes kruipen de rupsen door eikenbomen op zoek naar nieuwe bladeren.

Contact met brandharen van de rups kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken.

Verwijderen

Wanneer u klachten heeft moet u de brandharen van de huid verwijderen. Dit kan door plakband op de huid te plakken en het er daarna af te trekken. Daarna kunt u de huid en de ogen met lauw water afspoelen. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Zijn de klachten ernstiger, raadpleeg dan uw huisarts. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (bij voorkeur op 60°C).

Melden

Denkt u een nest van de eikenprocessierups te zien, meldt dit dan met het formulier Overlast ongedierte melden of telefonisch via 050 50 27 222.
Als u in uw eigen tuin eikenbomen met eikenprocessierupsen heeft, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar vraag advies bij de gemeente.

Meer informatie

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht op de website www.ggddrenthe.nl. Mocht u gezondheidsvragen hebben, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer (0592) 30 63 00 of e-mail: milieuengezondheid@ggddrenthe.nl.