Let op eikenprocessierupsen

31 mei 2022
De eikenprocessierups wordt weer actief. De rupsen zijn te herkennen aan hun grijsgroene lichaam met lange witte haren. Als u ze in de openbare leefomgeving ziet kunt u dit bij ons melden.

Eikenprocessierups melden

Vindt u eikenprocessierupsnesten in de openbare leefomgeving? Geef dit dan door via
www.noordenveld.nl/overlast-ongedierte. Nesten worden alleen in ‘drukke’ gebieden verwijderd.

Het aantal rupsen in Noordenveld is de afgelopen jaren gestegen. De eikenprocessierupsen worden in gebieden waar veel mensen komen of lang verblijven, zoals in de dorpen en langs drukke fietsroutes, verwijderd. U vindt de kaart met daarop de drukke gebieden (met een hoog risico) op www.noordenveld.nl/overlast-ongedierte.  
Binnen 2 weken worden de nesten in deze gebieden verwijderd. Bij nesten op eigen terrein zoals in tuinen, is de eigenaar zelf verantwoordelijk en moet de bestrijding zelf worden geregeld.

Natuurlijke vijanden

De toename van de eikenprocessierupsen kan met het stimuleren van natuurlijke vijanden worden aangepakt. De gemeente heeft daarom veel aandacht voor het verhogen van het aantal natuurlijke vijanden. De gemeente heeft voor de kool- en pimpelmezen meer dan 1000 nestkasten opgehangen, maar ook de bonte vliegenvangers, vinken, zwartkoppen, spreeuwen, ringmussen en spechten zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen. Samen met het natuurlijke bermbeheer voor meer insecten, hoopt de gemeente dat de
hoeveelheid natuurlijke vijanden toe gaat nemen. Hiermee hopen we dat de plaagdruk van de eikenprocessierups afneemt.

Ook een nestkastje ophangen?

Ook u kunt het aantal natuurlijke vijanden van de rupsen in uw tuin stimuleren. Dit kan
door zelf nestkasten op te hangen of het planten van bloemen die goed zijn voor insecten. Naast dat hiermee de eikenprocessierupsen worden bestreden, wordt ook de biodiversiteit verhoogd in uw omgeving.

Klachten bij contact met de eikenprocessierups

Contact met brandharen van de rups kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken. Wanneer er klachten zijn moeten de brandharen van de huid worden verwijderen. Dit kan door plakband op de huid te plakken en er daarna af te trekken. Daarna kan de huid en de ogen met lauw water worden afgespoeld. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Zijn de klachten ernstiger, raadpleeg dan je huisarts. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (bij voorkeur op 60°C).

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht op de website van de GGD Drenthe. Heeft u gezondheidsvragen dan kunt u ook telefonisch contact
opnemen met de GGD op telefoonnummer (0592) 30 63 00 of een e-mail sturen naar
milieuengezondheid@ggddrenthe.nl

hoe_eikenprocessierupsen_er_uitzien