Let op! De eikenprocessierups is weer actief

15 juni 2021
De eikenprocessierups is weer actief. De rupsen zijn te herkennen aan hun grijsgroene lichaam met lange witte haren.   

Eikenprocessierups
 
Eikenprocessierups nest


Nest eikenprocessierups melden 

Vindt u eikenprocessierupsnesten in de openbare leefomgeving, geef dit dan door via het formulier overlast ongedierte melden op onze website. 

Nesten worden alleen in ‘drukke’ gebieden verwijderd

Het aantal rupsen in Noordenveld is de afgelopen jaren gestegen. 
De eikenprocessierupsen worden in gebieden waar veel mensen komen of lang verblijven verwijderd, zoals in de dorpen en langs drukke fietsroutes. In de overige gebieden met een laag risico, worden de nesten alleen gemarkeerd met een rood wit lint. Op de pagina 'Overlast ongedierte' vindt u onder 'Eikenprocessierupsen' een kaart met de gebieden waar nesten van eikenprocessierupsen zitten. U loopt in deze gebieden een hoog risico op klachten. 

Binnen 2 weken worden de nesten in de ‘drukke’ gebieden verwijderd. Bij nesten op eigen terrein zoals in tuinen, bent u zelf verantwoordelijk en moet de bestrijding zelf worden geregeld.    

Natuurlijke vijanden 

De toename van de eikenprocessierupsen kan met het stimuleren van natuurlijke vijanden worden aangepakt. De gemeente heeft daarom veel aandacht voor het verhogen van het aantal natuurlijke vijanden. Voor de kool- en pimpelmees zijn in 2020 meer dan 1000 nestkasten opgehangen. Ook de bonte vliegenvangers, vinken, zwartkoppen, spreeuwen, ringmussen en spechten zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen. Samen met het natuurlijke bermbeheer voor meer insecten hoopt de gemeente dat de hoeveelheid natuurlijke vijanden toe gaat nemen. Hiermee hopen we dat de plaagdruk van de eikenprocessierups afneemt.  

Ook een nestkastje ophangen? 

Ook u kunt het aantal natuurlijke vijanden van de rupsen in uw tuin stimuleren. Dit kan door zelf nestkasten op te hangen of het planten van bloemen die goed zijn voor insecten. Naast het bestrijden van de eikenprocessierupsen, wordt ook de biodiversiteit  in uw omgeving verhoogd.    

Klachten bij contact met de eikenprocessierups 

Contact met brandharen van de rups kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden of ontstoken raken. Wanneer er klachten zijn moeten de brandharen van de huid worden verwijderen. Dit kan door plakband op de huid te plakken en er daarna af te trekken. Daarna spoelt u de huid en ogen met lauw water af. Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Zijn de klachten ernstiger, raadpleeg dan uw huisarts. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (bij voorkeur op 60°C).  

 Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht op de website www.ggddrenthe.nl. Mocht u gezondheidsvragen hebben, dan kunt u ook bellen met telefoonnummer 0592 - 30 63 00  of mailen naar milieuengezondheid@ggddrenthe.nl.