Attentie:

Van maandag 26 juli tot en met vrijdag 13 augustus (bouwvakvakantie) is de balie van het gemeentehuis van 9.00 tot 12.00 uur geopend

Leerlingen Roden krijgen boekje over oorlog

16 juni 2020
In het kader van 75 jaar vrijheid is het boekje ‘Vijf jaar onvrijheid, Roden 1940-1945’ uitgedeeld aan alle leerlingen van groep 8 in Roden. De auteur van het boekje, Cees van der Kooij (Stichting Herdenken Noordenveld), beschrijft aangrijpende verhalen van Joodse en andere families in Roden.

Het boekje geeft de kinderen een beeld van wat er heel dichtbij gebeurde in de Tweede Wereldoorlog.

In het boekje staan voorbeelden van 5 jaar Duitse dictatuur, door twee NSB-burgemeesters. Daarnaast legt het de link met het heden. Hoe was het toen mogelijk, leven in onvrijheid? Zou zoiets nu ook weer mogelijk zijn?

Verder gaat het boekje in op de achtergrond van een aantal straatnamen in Roden, die herinneren aan weggevoerde dorpsgenoten in de Tweede Wereldoorlog. De kinderen uit groep 8 worden jaarlijks betrokken bij de 4 mei herdenking. Door de informatie uit het boekje krijgen de straten (onder meer de Oudgenoegstraat en Postemastraat) waar zij doorheen fietsen een andere betekenis.