Meerdere inzamelpunten in huis
Anja heeft in haar jeugd al geleerd om afval te scheiden. Ze betrekt nu ook de tweeling bij dit proces. In huis hebben ze verschillende inzamelpunten. Zo hebben ze bijvoorbeeld een prullenbakje voor groenafval. Voordat dit in de groene container gaat, krijgt eerst het konijn de nog eetbare resten. Dat vindt ie heerlijk! Verder staat er in de keuken een bak voor restafval en papier. In de bijkeuken hangt de PMD zak aan een haakje. Vaak als er iets weggegooid moet worden, vraagt Anja haar kinderen dit te doen zodat ze bewust bezig zijn met afval scheiden. Ondanks hun jonge leeftijd weten ze al precies in welke bak het afval moet.
Boodschappen doen met zo min mogelijk plastic!
Naast het bewust scheiden van afval, doet ze ook heel bewust boodschappen. Anja maakt geen gebruik van plastic zakjes om de verse groentes in te doen. Ze heeft een krat en daar stopt ze alles in zonder verpakkingsmateriaal. Zo hoeft ze ook nooit een plastic draagtas te kopen.
Minder afval met wasbare luiers
Als je inwoner bent van de gemeente Noordenveld heb je bij 2 luier dragende kinderen onder de 4 jaar recht op een gratis gele container bij het huis. Deze is dan ook alleen bedoeld voor luiers. Gaat je kind naar de basisschool dan wordt deze weer opgehaald. Anja heeft deze ook gekregen, maar heeft hier bewust geen gebruik van gemaakt. Ze gebruikt namelijk wasbare luiers voor de kinderen. Goedkoper én je produceert geen extra afval.
Zo duurzaam mogelijk wonen
Bij Anja stopt het niet bij het afval scheiden, ze wil graag zo duurzaam mogelijk wonen. Daarom heeft ze ook alle lampen in huis vervangen door LED- en spaarlampen. Op de vraag of ze denkt nog beter te kunnen scheiden zegt ze volmondig ‘ja’!