Hoe om te gaan met de Japanse duizendknoop

26 juli 2022
Soms groeit er een plant hier niet thuishoort. Zo ook de hardnekkige Japanse duizendknoop. Die kan met zijn stevige stengels veel schade aanrichten aan huizen, wegen en leidingen. Hoe komen we ervan af? En waarom mogen de resten van deze plant nooit in de groene gft-container?

Verspreiding en groei

De Japanse duizendknoop blijft maar terugkomen. Bij graven, maaien of verplaatsing kunnen de wortels en stengels van deze plant losraken. Dan groeit de plant ergens anders weer verder en komen we er nooit vanaf.

Wat kunt u doen als u een Japanse duizendknoop vindt?

Ziet u de plant op een groeiplaats die kleiner is dan één vierkante meter? Dan kunt u proberen om de plant te verzwakken. U doet dit door de stengels elk groeiseizoen (maart tot en met oktober) enkele keren af te knippen. Doe de resten nooit in de groene gft-container! Hierdoor kan de plant zich namelijk via de compost verspreiden. U kunt de plantenresten en stengels afvoeren in de grijze restafvalcontainer. De resten worden vervolgens verbrand.

Resten naar de gemeente brengen

U kunt ook op vertoon van uw afvalpas de resten kosteloos naar het brengstation of de mobiele afvalkraam brengen. Hier staan speciale containers voor de plantenresten. Maar let op: hier kunt u alleen plantenresten zonder grond deponeren.

Wat doet de gemeente verder?

De gemeente brengt in kaart waar de plant (op gemeentelijk terrein) groeit. Daarna maaien we de planten weg met een speciale maaier en voeren we het maaisel af naar de verbrander. Het is niet makkelijk om de Japanse duizendknoop te verwijderen - het weghalen kan zelfs enkele jaren duren.

Bij vragen, bel 088 - 050 88 86