Gemeente gaat woningen meten

29 juni 2021
De komende maanden worden diverse woningen gemeten. Eigenaren en bewoners krijgen hierover een brief.

Waarom meet de gemeente de woningen?

De WOZ-waarde van woningen bepalen we vanaf volgend jaar op een andere manier. Vanaf 2022 moeten wij namelijk de gebruiksoppervlakte van de woningen als uitgangspunt nemen. Tot en met dit jaar was dat de inhoud van de woningen.

Wat gebeurt er precies

De komende maanden bezoeken onze medewerkers de woningen. Hierbij meten en registreren ze ook bijgebouwen, zoals schuren en overkappingen. Een juiste registratie draagt bij aan een juiste WOZ-waarde. De medewerkers kunnen zich legitimeren. Wij houden ons hierbij aan de coronamaatregelen.

Niet op afspraak

Helaas kunnen wij geen preciese datum en tijd noemen waarop wij langkomen. U kunt ook geen afspraak maken. Dit komt door het grote aantal woningen dat we moeten bezoeken. Indien nodig zullen we achteraf contact opnemen bij vragen.

De WOZ-waarde

Wij moeten elk jaar de WOZ-waarde opnieuw vaststellen. Dit doen we door (recreatie)woningen met elkaar te vergelijken. We houden rekening met grond en bijgebouwen. Maar ook de kwaliteit en staat van onderhoud spelen een rol. Over de WOZ-waarde betaalt u diverse gemeentelijke belastingen en deze waarde vormt ook de basis voor de inkomstenbelasting en waterschapsbelasting.

Heeft u vragen over uw WOZ-waarde, dan kunt u contact met ons opnemen of kijken op de website van de Waarderingskamer. Op deze site ziet u hoe de waarde tot stand komt en op welke manieren de gemeente moet laten zien dat zij de WOZ-waarde juist vaststelt. Als u denkt dat de WOZ-waarde niet klopt kunt u contact met ons opnemen, u kunt bellen of mailen naar belasting@noordenveld.nl.