Attentie:

Tot en met 19 augustus 2022 is het gemeentehuis geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.00 uur. Ook telefonisch zijn we alleen 's ochtends bereikbaar.

Geëindigd in top 12 toegankelijkste gemeenten

9 september 2021
We mogen ons tot de top 12 toegankelijkste gemeenten van Nederland rekenen. Afgelopen week werden de vijf finalisten voor de titel ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ bekendgemaakt. Noordenveld viel net buiten de boot, maar is trots op de top twaalfklassering en bedankt iedereen die daar een steentje aan heeft bijgedragen.

De gemeente Noordenveld heeft in de afgelopen jaren veel gedaan aan het verbeteren van toegankelijkheid. Het volledig heringerichte busstation in het centrum van Roden is daar een voorbeeld van. Het busstation is ruim opgezet en voorzien van gelijkvloerse oversteekplaatsen en blindengeleidelijnen, zodat het mensen met een fysieke of visuele beperking zo makkelijk mogelijk wordt gemaakt om met de bus te reizen.

Toegankelijke informatie en sociale toegankelijkheid

Toegankelijkheid is echter meer dan alleen fysieke toegankelijkheid. Zo besteedt de gemeente ook aandacht aan de toegankelijkheid van informatie. Het gebruik van duidelijke en begrijpelijke teksten is daar een voorbeeld van. Ook sociale toegankelijkheid staat op de agenda. Mensen met een beperking moeten namelijk evenveel kansen hebben als alle anderen. Wethouder Kirsten Ipema vertelt waarom dat zo belangrijk is: “Al onze inwoners moeten voelen en beseffen dat ‘iedereen erbij hoort’.”

Stappen blijven zetten op het gebied van toegankelijkheid

Ook in de toekomst blijft toegankelijkheid een speerpunt van de gemeente Noordenveld. “We zijn blij dat we als gemeente zo hoog eindigen bij deze verkiezing. We zien dit vooral als een aanmoediging om, samen met de ervaringsdeskundigen van Toegankelijk Noordenveld, te blijven werken aan toegankelijkheid. We zijn op de goede weg, maar we kunnen samen nog veel stappen zetten”, aldus wethouder Ipema.

De verkiezing ‘Meest toegankelijke gemeente van Nederland’ wordt georganiseerd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het doel van de verkiezing is om gemeenten te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Volgens de VNG hebben vier miljoen Nederlanders een beperking of chronische ziekte. Op 7 oktober wordt duidelijk welke gemeente de meest toegankelijke gemeente van Nederland is. De gemeenten Stein, Hardenberg, Oude IJsselstreek, Zwolle en Harderwijk zijn nog in de race.