Definitief ontwerp kunstwerk Vasalis voor Heereborchplein

13 mei 2022
Op 26 april is het definitief ontwerp van het kunstwerk in de geest van Vasalis voor op het Heereborchplein in Roden gepresenteerd. Kunstenaar Nicolaas Dings heeft verschillende gedichten van Vasalis verwerkt in het ontwerp. Het is de bedoeling om het kunstwerk op 16 oktober 2022 te onthullen. Er is een crowdfunding actie gestart om de laatste financiële middelen bij elkaar te vinden.

Gemeente Noordenveld is opdrachtgever

Het initiatief voor een kunstwerk komt vanuit de gemeente Noordenveld. De bedoeling is om in het centrum op een mooie en centrale plek de dichter Vasalis (Margaretha Droogleever Fortuyn-Leemans) te eren. De totstandkoming van het kunstwerk is begeleid door een kunstcommissie met daarin onder andere  omwonenden en de Zakenkring Roden.

Dit is een schets van het kunstwerk en het hoogste deel van het kunstwerk:

schets van het kunstwerk en hoogste deel


Het kunstwerk kan mede door financiering van het Mondriaan Fonds en de provincie Drenthe gerealiseerd worden. Er ontbreekt nog een bedrag van de totale kosten van 56.000 euro.


Crowdfunding door Vasaliswerkgroep

Daan Nijman gaat vanaf 10 mei 2022 een crowdfunding actie starten om de laatste financiële middelen bij elkaar te vinden. Burgemeester Klaas Smid en wethouder Alex Wekema zijn ambassadeurs voor deze actie. Ook Jacob Fröhlich (Winsinghhof) en Femke Liemburg (boekhandel Daan Nijman) hebben hun steun toegezegd. Meer informatie over de crowdfunding is te vinden via de website van voordekunst