De Afvalcoach op bezoek bij Anisha uit Peize

10 december 2021
‘Verander de wereld, begin bij jezelf!’ Dat is het motto van Anisha uit Peize. Afval scheiden vindt ze heel belangrijk. Zo draagt ze haar steentje bij aan verduurzaming van haar dorp. Ze kwam met de Afvalcoach in contact nadat ze mee had gedaan met een pilot voor GFT-containers bij bovenwoningen. Anisha deelt haar verhaal onder het genot van een kop koffie met de Afvalcoach.

Het verhaal van Anisha over afval scheiden

“Ik vind het heel belangrijk om iets te doen voor het milieu. Ik miste een GFT-container thuis, dus ben ik in contact gegaan met de gemeente. Na een tijdje kreeg ik het voor elkaar! Ik woon in een bovenwoning, dus veel tuinafval heb ik niet, maar groente- en fruitafval hebben we allemaal. Een GFT-container is daarom iets wat ieder huishouden moet hebben vind ik. Het scheelt mij al snel een flinke zak restafval in de maand.“

“PMD verzamelde ik al wel in de daarvoor bedoelde PMD-zakken. We gebruiken zakken in gemeente Noordenveld, omdat daarin beter te zien is wat erin zit voor de ophaaldienst. Nu ik ook een groene bak heb, merk ik dat ik ook beter mijn PMD, papier en glas scheid. Je wordt toch meer bewust van het afval dat je produceert. Ik besef steeds meer dat de filters van sigaretten heel vervuilend zijn en dat we er alles aan moeten doen om die en ander vervuilende afvalsoorten te bannen uit de natuur.”

“Ik gebruik verschillende bakken voor het scheiden van het afval. Restafval is de grootste bak en PMD verzamel ik rechtstreeks in de zak. Ik heb een klein bakje aangeschaft voor het verzamelen van mijn keukenafval. Als die vol is loop ik even naar beneden om hem in de container te legen.

De meeste mensen weten dat batterijen niet in de container mogen, maar frituurolie mag bijvoorbeeld ook niet bij het restafval. Dit moet je inleveren bij een inleverpunt. Van koffiepads wist ik niet dat ik ze kon recyclen, maar die mogen sinds dit jaar ook bij het GFT-afval. Koffiecups moeten nog wel bij het restafval, omdat de cups bestaan uit een mix van materialen en er nog koffiedrab in de cups zit.’’ Weet Anisha de Afvalcoach te vertellen.

“Van te voren kreeg ik een folder van de gemeente Noordenveld. Die folder kan ik iedereen aanraden. Dus mijn tip aan de Afvalcoach; zorg dat iedereen zo’n folder of containersticker krijgt! Zo worden we iedere keer herinnerd aan wat wel en niet in de bakken mag.”

Meer weten over afval scheiden? Download de AfvalWijzer-app of volg de afvalcoach op Facebook.