Brief van de burgemeester

23 december 2020
Beste inwoners, Een aantal weken geleden dachten we nog dat we na dit moeilijke jaar met de feestdagen weer wat ruimte zouden krijgen. Ruimte om samen met geliefden, familie en/of vrienden het jaar uit te luiden en 2020 snel achter ons te laten. Op naar een nieuw jaar met minder corona en meer vrijheid. Maar hoe anders ziet het er nu uit

Het coronavirus raakt iedereen

In Noordenveld hadden we te maken met lage besmettingscijfers. Dat had ook alles te maken met het feit dat over het algemeen iedereen in onze gemeente goed de regels naleeft. Dat verdient zeker een compliment. Helaas nam in Nederland het aantal besmettingen niet af en was er zelfs weer sprake van een toename. Een toename die leidt tot een te grote druk op de zorg. Zelfs reguliere zorg komt daardoor weer in de knel. Om nog maar niet te spreken van de druk op alle zorgmedewerkers van wie we al een ongekende inspanning hebben gevraagd. Het besef dat we hier niet te maken hebben met een simpel ‘griepje’ moet nu toch wel zijn doorgedrongen. Het virus treft niet alleen oude(re) mensen, maar ook jongere, gezonde en vitale mensen.

Een moeilijke tijd voor iedereen

Vorige week werd een nieuwe en strenge lockdown afgekondigd. Geen mooie, maar wel onvermijdelijke boodschap met kerst en oud en nieuw in het vooruitzicht. Een hard gelag. Voor de zorgmedewerkers die hoopten wat meer ruimte te krijgen. Voor ondernemers die in de drukste tijd van het jaar hun deuren moeten sluiten of gesloten moeten houden. Voor de kinderen die weer thuis moeten blijven zonder hun vriendjes en vriendinnen in de klas. Voor de mensen in het onderwijs die hun lessen weer helemaal moeten aanpassen. Voor alle werknemers die thuis moeten werken en hun contacten op het werk moeten missen. Voor ouderen die weer minder bezoek mogen ontvangen. Voor jongeren die met weinig vermaak hun tijd moeten doorbrengen. Voor iedereen is het moeilijk. Laten we dat niet vergeten.

Houd vol

We moeten echter vol weten te houden en de regels blijven volgen. Het aantal contacten beperken om besmettingen te voorkomen. Het komt er nu op aan aandacht voor elkaar te houden. Het doet goed te zien dat er in Noordenveld allerlei initiatieven zijn om er voor elkaar te zijn. Hoe donker de dagen nu ook zijn, er komen betere tijden aan. Met vaccins in aantocht en het onder bedwang krijgen van het virus komen onze vrijheden weer terug. Samen kunnen we deze periode achter ons laten.

Fijne feestdagen

Ondanks alle beperkingen wens ik iedereen fijne feestdagen en een goede jaarwisseling toe.

Met aandacht voor elkaar. Probeer waar mogelijk onze lokale ondernemers te steunen in deze moeilijke tijd door online misschien nog een kerstkado te kopen of een kerstdiner af te halen. Houd vol en blijf gezond.

Namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders,

Klaas Smid
Burgemeester