Aanvraag omgevingsvergunning voorbereiden

Algemeen

Moet u een omgevingsvergunning aanvragen voor uw bouwplan? Dan hoopt u natuurlijk dat u die vergunning krijgt. Zorg dat uw plan voldoet aan de regels en eisen. Soms is een kleine aanpassing van uw bouwplan genoeg om meer kans te maken of een lange procedure te voorkomen. Vraag ons dan gerust om met u mee te denken.

Omgevingsplan

Uw bouwplan moet passen in het omgevingsplan. Hierin staat onder andere hoe een gebied gebruikt moet worden en wat er gebouwd mag worden. Een omgevingsplan bestaat uit bestemmingsplannen en beheersverordeningen, met daarin een kaart en regels. Op de kaart van het gebied is te zien waar bijvoorbeeld woningen, bijgebouwen, horeca of industrie mogen komen. In de regels staat hoe je het gebied moet gebruiken, waar je mag bouwen, hoe hoog en hoe groot.

Bestemmingsplannen en beheersverordeningen zijn onderdeel van het omgevingsplan. Het omgevingsplan staat op omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. Voer de locatie in waar u wilt bouwen, en u ziet welke voorschriften en regels hier gelden.

Uw bouwplan past niet in het omgevingsplan

Dat hoeft geen probleem te zijn. Lees meer in onze folder (ver)bouwen of ander gebruik. U kunt 2 dingen doen:

  • Pas uw bouwplan aan zodat het wel binnen de regels past
  • Vraag een omgevingsvergunning aan waarin u mag afwijken van de regels

Kiest u voor optie 2? Bekijk dan onze omgevingsvisie en de Noordenveldse kwaliteitsgids in het omgevingsplan. Daarin staat het gemeentelijke beleid over de leefomgeving. Als uw plan aansluit bij de omgevingsvisie en de Noordenveldse kwaliteitsgids zullen wij eerder aan uw plan meewerken.

Andere regels en eisen

(Ver)bouwen en uw buren

U hebt rechten en uw buren ook. Wat moet u van elkaar goedvinden? Zo mag u bijvoorbeeld niet over de erfgrens heen bouwen, uw regenwater niet op het erf van uw buren laten lopen en niet een doorzichtig raam op de erfgrens plaatsen. Tenzij uw buren daar toestemming voor geven. Leg dat dan wel schriftelijk vast om later problemen te voorkomen.

Participatie

In de omgevingswet staat dat iemand die wil bouwen ook moet participeren. Dat houdt in dat u bij uw buren of andere belanghebbenden langs moet gaat en overleggen over uw bouwplan. Er zijn geen regels hoe dit overleg er uit moet zien. Het is ook niet nodig dat uw buren het met uw bouwplan eens zijn. Maar dat is wel het handigste.

Omgevingskwaliteit

Past uw verbouwing in de omgeving? Hier kijkt de commissie omgevingskwaliteit naar. Deze commissie is zelfstandig en heeft geen banden met andere organisaties. De commissie adviseert ons over bouwplannen. Hierbij kijkt zij naar de regels die staan in de Gids Omgevingskwaliteit.

Technische eisen

Voldoet uw verbouwing aan alle technische eisen? Deze staan in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). Voorheen was dat het Bouwbesluit.

Gas, water, licht, riool

U moet uw huis aansluiten op het riool en openbare nutsvoorzieningen. Ook dit staat in het Bbl.

Bodemonderzoek

U mag niet op vervuilde grond bouwen. Wij vragen om bodemonderzoek als wij denken dat de grond vervuild kan zijn of als u een woning wilt bouwen.

Oude bouwtekeningen

Het is soms handig of nodig om de oude bouwtekeningen bij de hand te hebben. U kunt de bouwtekeningen (tegen betaling) bij de gemeente opvragen. Deze tekeningen kunt u opvragen via Bouwtekeningen aanvragen. Wij sturen u de bouwtekeningen per e-mail toe.

Bouw veilig en beperk overlast

Een verbouwing geeft vaak hinder voor de omgeving. Met een (verplicht) bouwveiligheidsplan voor de grotere vergunningen beperkt u de overlast voor omwonenden. Ook zorgt u dat de straat tijdens de bouw bereikbaar blijft. En u geeft aan bij wie mensen moeten zijn bij problemen.

Bouwprotocol

De grond in Noordenveld is kwetsbaar. Daarom moet u voordat u gaat bouwen, verbouwen of slopen eerst de risico's in kaart brengen. Soms moet er een veiligheidsplan komen. Hiermee verkleint u de kans dat u aansprakelijk wordt gesteld voor schade aan anderen door uw bouwwerkzaamheden. Gelden 1 of meer van de onderstaande zaken, dan valt uw project onder het bouwprotocol. Bel dan met ons op 088 - 050 88 88 om te horen wat u moet doen.

  • Als u gaat bemalen (grondwater uit de grond onttrekken)
  • Als u gaat heien of op een andere manier trilling in de grond veroorzaakt
  • U gaat bouwen binnen 30 meter van een bestaand gebouw
  • Als de bouwput dieper dan 80 centimeter wordt en minder dan 3 meter van een bestaand gebouw

Welke documenten u meestuurt

Bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning levert u tekeningen aan van de bestaande en de nieuwe situatie. 

Het is mogelijk dat er geen, 1 of 2 vergunningen nodig zijn.

 Bij een nieuwe woning moet er een aanvraag ingediend worden voor het ruimtelijk deel (dat aan het omgevingsplan moet voldoen) en er moet een bouwmelding gedaan worden voor het technisch gedeelte. Bij verbouw moet er een vergunningsaanvraag gedaan worden voor het ruimtelijk- en het technische gedeelte van het bouwproces. Wat u precies moet indienen is ook afhankelijk van wat u wilt gaan bouwen en de grootte daarvan. 

Bij de ruimtelijke vergunningsaanvraag stuurt u onder andere het volgende mee:

  • foto's van hoe het bestaande gebouw en de directe omgeving er nu uitziet
  • een situatietekening op schaal 1:500 of 1:1000 met daarop aangegeven waar u gaat bouwen. U kunt hiervoor een tekening van het kadaster gebruiken. Geef op deze tekening ook alle op het perceel aanwezige bouwwerken aan en teken alles op schaal in
  • tekeningen op schaal 1:100 of 1:50 van plattegronden van alle verdiepingen van het bouwwerk met maatvoering, de lengte- en/of dwarsdoorsnede(n) met hoogtematen, alle gevelaanzichten, de fundering, de vloeren en het dak
  • detailtekeningen van diverse aansluitingen zoals de dakrand, de goot en de fundering. Dit op schaal 1:5 of 1:10 getekend en met aanduiding van de gebruikte bouwmaterialen voor de toets omgevingskwaliteit
  • een beschrijving van het gebruik van alle ruimtes in het bouwwerk
  • technische informatie die bewijst dat het bouwwerk voldoet aan het Bouwbesluit zoals isolatie, ventilatie en sterkte van de constructie
  • de bouwkosten van wat u gaat bouwen
  • een overzicht van de gebruikte bouwmaterialen en de kleur

Voor de technische vergunning gaat het minimaal om de volgende gegevens:

  • technische informatie die bewijst dat het bouwwerk voldoet aan het Bbl, zoals detailtekeningen, isolatiewaarden, ventilatieberekening, sterkte van de constructie, enzovoort

Goede tekeningen en berekeningen

Om uw aanvraag goed en snel te kunnen afhandelen hebben wij voldoende en juiste gegevens nodig. Dit voorkomt dat we tijdens de behandeling van uw aanvraag nog aanvullende gegevens moeten opvragen. Kortom, door volledige en kwalitatief goede tekeningen en berekeningen kunnen wij sneller uw aanvraag afhandelen en hoeft u minder lang te wachten op een besluit op uw aanvraag.

Sterk en stabiel

Bij veel bouwwerken speelt het zogenoemde 'constructieprincipe' een rol. Dit betekent dat u goed moet nadenken hoe u een bouwwerk maakt. Het moet sterk en stabiel zijn. Dat moet u ook bewijzen bij het aanvragen (constructieberekeningen en tekeningen) van de vergunning. Weet u niet zeker of u daar zelf voor kunt zorgen? Schakel dan een constructeur in.

Meer informatie

Heeft u nog vragen na het lezen van deze informatie? Dan kunt u die aan ons stellen in een balievraag.

  • Een balievraag stellen is gratis
  • Meestal krijgt u binnen een week antwoord op uw vraag
  • U heeft een indicatie of uw plan haalbaar is. Meestal adviseren wij u een conceptaanvraag in te dienen in het Omgevingsloket.
  • Uw vraag gaat over bouwen, verbouwen of ruimtelijke plannen
  • Bel 088 - 050 88 88, of stuur een e-mail naar postbus@noordenveld.nl
  • Soms hebben wij meer informatie nodig. Wij laten u dat dan weten